ГРАНІ-ТИЗДАТЕЛЬСТВО ГРАНИ-Т
Леся Воронина «Прибулець з країни Нямликів»Олександр Макаров «Курс юного антиквара»«Ростам і Сохраб»«Україна-Японія: дерев'яна архітектура»«Казки Скандинавії»Анастасія Крачковська про Евариста Ґалуа, Теодора Рузвельта, Енді Воргола, Михайла Дзиндру, Марґарет ТетчерІван Андрусяк «Зайчикова книжечка»«Українська графіка першої третини ХХ століття»Біблія «Для сімейного читання з коментарями та ілюстраціями»Про тваринН.В. Гоголь «Петербургские повести»«Три казочки у в'язочку»Ніна Воскресенська «Владар Країни Бажань»«По одному віршу ста поетів (1235 р.)»Інна Волосевич «Про хлопчика»Володимир Єшкілєв «Втеча майстра Пінзеля»«Історія Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря»Ярослав Грицак «Життя, смерть та інші неприємності»«Іоан Георг Пінзель. Скульптура. Перетворення»«Казки Японії»Олесь Ільченко «Пригоди динозавриків»Ян Твардовський «Ще одна молитва»Вітаутас В. Ландсбергіс «Мишка Зіта»Олесь Ільченко «Наші птахи»


Розсилка новин

Підписатися на розсилку







Оксана Лущевська: «Найпростіша разом створена страва — це спілкування» RSS

6 червня, 2012

 

На шпальтах газети «День» за 1 червня можна прочитати кулінарне інтерв’ю Лесі Шаповал з однією зі співавторок смачної повісті «Солька і кухар Тара-пата» Оксаною Лущевською. Це подарункове видання вже встигло здобути свою першу відзнаку на IX Міжнародному конкурсі «Мистецтво книги», що пройшов цього року в Астані. Про особливості, кулінарні секрети та сюрпризи смачної повісті від «Граней-Т» читайте далі.

Останнім часом, коли я маю завдання знайти цікаву книжку в подарунок для дитини, то я ставлюся до його виконання навіть ретельніше й відповідальніше, аніж коли це пошук чтива для моїх дорослих знайомих. Адже, входячи в чарівний світ книжок, дітям як нікому важливо мати досвідчених поводирів. І це щастя, коли вдається влучно підібрати справді цікаву книжку, а ще цікавіше, коли за допомогою цього книжкового містка дитина зробить у собі якісь маленькі відкриття. Хоч як це дивно, інколи такі відкриття лежать на поверхні, і не вистачає лише маленького поштовху, щоб вони відбулися.
Так трапилося на презентації кулінарної повісті «Солька і кухар Тара-пата» видавництва «Грані-Т». Мені було вдвічі приємніше від того, що мою покупку не обминули увагою мої донечки, особливо зацікавили їх нескладні для готування рецепти, вміло нафантазовані та яскраво ілюстровані, вони привчають дитину не боятися кухні та не сприймати її як щоденну рутину.
Автори цієї дитячої повісті — Оксана Лущевська та Лана Світанкова. Зокрема, Оксана Лущевська відома завдяки таким книжкам, як «Дивні химерики, або Таємниця старовинної скриньки», «Різдвяні повісті», «Життя видатних дітей: Оксана Лущевська про Христофора Колумба, Джона Ньюбері, Чарльза Дарвіна, Дніпрову Чайку, Перл Сайденстрікер Бак», «Втеча». Тепер, коли авторка продовжила освіту в США, вона прийшла до дітей з новим жанром кулінарної повісті. Як народжувалася ця ідея — про це була наша розмова з автором.
— Кулінарні книжки і жанр кулінарного роману процвітають у США, де я зараз навчаюся. Це книжки, які вчать дітей готувати разом із дорослими, і книжки-рецепти від казкових героїв, як-от: «Кулінарна книжка Кролика Пітера» (Peter Rabbit Cookery Book), «Кулінарна книжка Вінні-Пуха». Хотілося б іще згадати книжку Поллі Хорват «Усе на вафлі», яка 2002 року здобула відзнаку імені Джона Ньюбері. Для написання книжки я відвідувала майстер-клас із дитячої літератури, де вивчала різні формати книжок у малюнках — інтерактивний підхід у книжці, нові «радикальні» зміни. Усе в сукупності й спонукало до створення саме такої книжки.
— Чи довго ви працювали над книжкою?
— Увесь процес зайняв більше року. Але ця книжка — спільна праця багатьох людей. Наприклад, я повинна була написати історію. А Лана — приготувати і скуштувати всі рецепти на смак. Без неї я не впоралася б. Вона добре обдумала і змінила багато рецептів, за що я їй дуже вдячна. Лана називає себе тестувальником і консультантом. А я вважаю, що вона передусім пречудовий співавтор. Художниця Ольга Гаврилова працювала над чудовими малюнками. Працівники видавництва «Грані-Т» створили макет і дизайн, а також ті цікавинки, що супроводжують книжку. Це ретельна робота цілої команди, за що я всім вдячна. Без них не було б цієї книжки.
— Можливо, вашому творчому задуму передувала особиста історія?
— Мені хотілося спробувати себе в чомусь новому. Я сама готую дуже просто — здорове харчування, і якось мені навіть спало на думку, що для тих чи інших рецептів, наприклад салатів, мені часом не вистачає фантазії. Згадалося, що в моєму дитинстві тато готував цікаву страву — шурпу на власний смак. Насправді шурпа — це східна юшка із баранини, рису та овочів. Тато служив в армії на Сході та їв справжню шурпу. Він трохи змінив цей рецепт: називав шурпою те, що готував нашвидкуруч. У тому була певна родзинка — фантазія й гумор. Я досі її пам’ятаю, тому не буде чимсь дивним, якщо така традиція приготування «шурпи нашвидкуруч» стане традицією в моїй сім’ї.
У моїх дідуся й бабусі була інша традиція — збирати рецепти: вони вирізали їх із журналів, газет і клеїли у велику книжку. Згодом і моя тітка продовжила цю традицію. Дуже цікаво проглядати ці книжки у вільний час. Крім кулінарної інформації, їх перегляд для мене — зайва нагода подумати про історію страв, культуру продуктів і харчування, проаналізувати, які «тренди» були колись і що є сьогодні.
— Із чого б ви радили батьками розпочинати знайомство дітей з кулінарією?
— Недарма я згадала історію про шурпу. Мені здається, що приготування їжі — це родинний процес, який сприяє спілкуванню, пізнаванню нового. Вважаю, що найпростіша разом створена страва — це спілкування. Великий чи малий творчий процес.
— Чи тестували цю книжку діти?
— Так. Наприклад, 21 квітня на презентації книжки Лана навчала дітей готувати сонячні та кучеряві канапки, трав’яний чай і коктейлі. Отже, перше тестування відбулося.

 

Матеріал взято із газети «День»




© 2006—2018 Видавництво «Грані-Т»
Телефон/факс:
+380 44  200-12-57 (58, 59)

Україна 02140, м. Київ, вул. Бориса Гмирі, 2, офіс 10.
Ел. пошта: office@grani-t.info
Повна контактна інформація